Essential Mathematics for Global LeadersⅠ 2018年4月9日開講(教室の変更有) 

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4月9日よりEssential Mathematics for Global LeadersⅠを開講します。この科目は、グローバル理工学副専攻の履修科目(必修)になっていますが、博士前期・後期課程に所属し、関心のある学生であれば、どなたでも履修することができます。なお、講義は英語で行われます。

主題と目標

Dahan特任准教授

  • Understand background Probability used in Statistics
  • Use and understand various Null Hypothesis Significance Tests (NHST)
  • Use confidence intervals
  • Understand the limitation and caveat of Confidence Intervals and NHST
  • Understand and use (simple) Linear Regression (単) 線形回帰
  • Become autonomous to study and learn more Statistical tools.

学生へのメッセージ

A strong background in Mathematics is not necessary (basically, high-school, 1st year level in Calculus should be enough). Therefore, besides students from Math, Computer Science, Physics, Chemistry, students from Nutrition, Life Science department are also welcome.
英語が難しいと思ったら、語彙や表現を日本語でも提供しますので、安心してください。

講義概要

科目名
Essential Mathematics for Global LeadersⅠ [18S1000]
単位数
2.0単位
担当教員
Dahan, Xavier (お茶の水女子大学リーディング大学院推進センター特任准教授)
対象
博士前期・後期課程
場所
人間文化研究科棟408室
7月9日と7月23日は、理学部1号館621室に変更。
日時
月曜3~4限(10:40-12:10)
4月9日、16日、23日
5月7日、14日、21日、28日
6月4日、11日、18日、25日
7月2日、9日、23日、30日
授業計画
  1. Notions of Probability. 必要な確率論
  2. Random Variables. Examples (discrete and continuous). 確率変数(離散と連続)
  3. Sampling Distribution, Point estimation. Maximum likelihood. Central Limit Theorem.
    標本分布、点推定、最尤推定、中心極限定理.
  4. Null Hypothesis Significant Test 帰無仮説検定
    One-sample tests: z-test, chi2-test for variance, small and large Student t-tests.
    More than one-sample tests: t-test (equal variance), paired data, F-test, chi2 for goodness- of-fit, chi2 for independence, One-way ANOVA).
  5. Confidence Intervals. 信頼区間
    Comparison with NHST. Case of polling.
  6. Linear regression. 線形回帰
  7. Additional topics (if time allows): multivariate analysis, non-linear model.
教科書・参考文献
Powerpoint hands-out. Will be distributed at each class.

履修登録

履修登録期間: 4月9日(月)~ 4月21日(土)
上記登録期間内に登録ができなかった場合は、学生センター棟1階学務課にご相談ください。

お問合せ

お茶の水女子大学 リーディング大学院推進センター
Tel: 03-5978-5775
E-mail: